2.1 Stichting DUW!

Stichting DUW! adviseert Schiedams bedrijfsleven over zonne-energie

Alle bedrijfsgebouwen hebben een dak. Natuurlijk is dat handig, tegen de regen en de kou. Maar een dakoppervlak is ook prima geschikt om energie op te wekken, door er zonnepanelen op te leggen. In september is Stichting DUW! opgericht om Schiedamse bedrijven te adviseren over zonne-energie. Niels Fluitman vertelt erover.

“De afgelopen jaren is een wildgroei ontstaan aan aanbieders van zonnepanelen”, weet Fluitman. “Met grote beloftes over terugverdientijden en winstpercentages. Door al die aanbieders en beloftes weten bedrijven vaak niet waar ze goed aan doen. En of ze er goed aan doen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Met Stichting DUW! geven we namens de gemeente Schiedam deskundig advies over zonne-energie en zorgen we ervoor dat de kennis lokaal blijft geborgen. Dit kan met name voor toekomstige verduurzamingsinitiatieven waardevol blijken.”

DUW Niels Fluitman & Herman Gels, (fotograaf Jan Nass)

Onderzoek naar potentie zonnepanelen

Stichting Duw! heeft als opdracht om een grootschalig zonne-energiepark te ontwikkelen en vier panden maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Stichting DUW! adviseert hierbij het Schiedamse bedrijfsleven. “Uiteraard is het aan de bedrijven zelf om te bepalen of ze dat ook daadwerkelijk gaan doen. De potentie aan panelen voor de bedrijven aan de haven is het veelvoudige van die voor de gemeentelijke panden. Daarnaast zijn we met een pilotstudie bezig voor VVE’s.”

“We willen ons ook gaan richten op het circulaire gedachtegoed”

De werkwijze van DUW!

Stichting DUW! gaat als volgt te werk. Eerst vindt een onderzoek plaats naar de geschiktheid van het dak. “We vragen daarvoor de bouwtekeningen op en kijken goed naar de helling van het dak en eventuele installaties die al op het dak zijn geplaatst”, vertelt Niels Fluitman. Dan volgt een advies en een businesscase. “Vervolgens kunnen we bedrijven ook helpen met het aanvragen van subsidies, onder andere de Energie Investeringsaftrek, salderen of SDE+-subsidie. De juiste subsidieconstructie is afhankelijk van het energieverbruik, opwekvermogen en aansluitwaarde bij de netbeheerder.”

Succes bewezen

Het principe van Stichting DUW! – een onafhankelijke instantie bedrijven adviseert – heeft zich reeds in de praktijk bewezen. Bij een vergelijkbaar initiatief in de omgeving Tilburg werken inmiddels zes mensen die zich actief inzetten om het bedrijfsleven te verduurzamen.

Breder dan zonnepanelen

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de dienstverlening van DUW! verder strekt dan zonnepanelen alleen. Fluitman: “We willen ons ook gaan richten op het circulaire gedachtegoed, het verantwoord gebruik van materialen en het sluiten van de keten. Zo ver is het nog niet. Voorlopig zijn er nog te veel onbenutte daken in Schiedam.”