2.0 Iedereen wil iets met duurzaamheid, maar weet vaak niet hoe

Proton Ventures duurzame aanjager in de haven

Hans Vrijenhoef

“Vangen”, roept Proton Ventures directeur Hans Vrijenhoef en gooit een klein knuffelpoppetje door zijn kamer. Het blijkt een gehaakt molucuulmodel van ammoniak te zijn. “We noemen het Monia”, vertelt hij over deze bedrijfsmascotte. “Ik haal dit trucje altijd uit. Om maar aan te geven dat ammoniak niet eng is. Je hoeft er niet van te schrikken.”

Vrijenhoef kan uren vertellen over de geweldige eigenschappen van ammoniak, over de opslag ervan, en de potentie die het heeft als duurzame energiedrager. Dit is waar Proton Ventures zich iedere dag hard voor maakt. Vanuit dit gedachtegoed heeft Proton Ventures zich afgelopen jaar opgeworpen als koploper voor het verduurzamen van het Schiedamse havengebied.

Nog even over ammoniak

Vrijenhoef knikt instemmend. Dat klopt. Maar toch nog even over ammoniak. “Veel mensen hebben negatieve associaties bij ammoniak. Omdat het stinkt. Maar als je het goed gebruikt, is het niet gevaarlijk. Ammoniak heeft ervoor gezorgd dat de voedselvoorziening in de wereld is verbeterd. Er zijn door ammoniak een hoop oorlogen voorkomen.”

In 2001 had Hans Vrijenhoef het plan om ammoniak uit Rusland te importeren en in het gasnetwerk te stoppen, zodat het thuiskomt, bij de huishoudens. Maar dan in de vorm van waterstof, een afgeleide van ammoniak. Vrijenhoef: “Dan kun je je huis verwarmen op waterstof. Dat scheelt een hoop CO2-uitstoot. Helaas is het nog niet gelukt, we krijgen niet iedere partij mee. Maar de lobby is er nog steeds. Mijn doel is om mensen ervan te overtuigen dat een toekomst zonder CO2 een toekomst met ammoniak is.”

“Bedrijven willen graag aan de slag met duurzaamheid, maar weten soms niet hoe”

Duurzame koploper in de haven

Die toekomst begint ook in Schiedam, moet Proton Ventures hebben gedacht. Directeur Vrijenhoef was enkele malen bij gemeentelijke bijeenkomsten over duurzaamheid aanwezig. Hij stak enthousiast zijn vinger op toen werd gevraagd naar partijen die de haven wilden verduurzamen. Collega Kevin Kardux ging met die opdracht aan de slag. Hij ging de deuren langs bij andere bedrijven in de haven. Kevin Kardux: “Om te inventariseren waar bedrijven mee bezig zijn en waar de behoeftes liggen. Maar ook om te kijken waar we bedrijven bij elkaar kunnen brengen.”

Zonnepanelen

Een concreet voorbeeld is een project met zonnepanelen. Kardux: “Er is veel dakoppervlak in de haven, en er zijn veel partijen die ‘iets’ met zonnepanelen willen. Maar ze weten vaak niet hoe. Door dat in kaart te brengen, help je bedrijven.” Inmiddels heeft Mammoet zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Er zijn nog vijf andere bedrijven die mee willen doen.

Walstroom


Een ander onderwerp dat tijdens de inventarisatie naar voren kwam, was geluidsoverlast. Schepen die aan wal liggen, zorgen voor overlast voor de bewoners uit de aangrenzende wijken. Dat komt doordat de dieselmotor stationair draait om voor stroom op het schip te zorgen. Niet erg milieuvriendelijk bovendien. “We onderzoeken nu de mogelijkheden om hier iets aan te doen, bijvoorbeeld door het gebruik van walstroom”, vertelt Kadux. “Zo kunnen de schepen aangesloten worden op elektriciteit aan wal. Dan hoeft de dieselmotor niet meer aan. Scheelt geluid en CO2-uitstoot. Er zijn verschillende bedrijven geïnteresseerd in deze mogelijkheid. Nu komt er een vervolgstudie, om te onderzoeken of er een businesscase in zit.” Vrijenhoef oppert: “Misschien zijn er ook mogelijkheden om die elektriciteit met ammoniak op te wekken.”

Kardux en Vrijenhoef hebben het afgelopen jaar veel energie gehaald uit hun nieuwe rol aan duurzame aanjager in de haven. “Iedereen die we spreken is enthousiast”, heeft Kevin Kardux ervaren. “Bedrijven willen graag aan de slag met duurzaamheid, maar weten soms niet hoe. Door met elkaar het gesprek aan te gaan, kunnen we elkaar verder helpen.”