3.0 We gaan sowieso om, dan is het beter om je stem nu te laten horen

Louis Addens en Rob Kent van de Wijk Energiek Groep over gasloze wijken

Rob en Louis

Louis Addens (65) en Rob Kent (68) wonen al meer dan dertig jaar in Groenoord. In een flat aan de Oreliosingel. Louis woont met zijn vrouw Joke op de zesde, Rob en zijn Lesley op de derde. Deze actieve bewoners vertegenwoordigen de Wijk Energiek Groep en helpen de gemeente mee om hun wijk gasloos te maken. Eenvoudig is het niet, zelfs niet in hun eigen huis. “Maar we gaan om, dus kun je maar beter nu je stem laten horen dan achteraf te zeuren.”

Louis en Rob zijn van die mensen die zich overal in de wijk roeren. Ze rijden de tuk tuk door de straten, bakken pannenkoeken op inductiekookplaten bij het Groenoordfestival, zijn mantelzorger, zijn betrokken bij het magazine over Groenoord, doen mee aan amateurtoneel en zijn present op buurtfestivals en evenementen. “We hebben het goed voor met onze wijk, we willen graag meer verbinding tussen bewoners”, vertelt Rob Kent. Het is daarom niet gek dat Louis en Rob zich ook willen inzetten voor de Wijk Energiek Groep voor de wijken Groenoord en Nieuwland.

“We hebben het goed voor met onze wijk, we willen graag meer verbinding tussen bewoners”

De Wijk Energiek Groep

Deze Wijk Energiek Groep is een initiatief van de gemeente Schiedam, Woonplus, Stedin, Eneco en de Provincie (de ondertekenaars van de intentieverklaring ‘Groenoord en Nieuwland op Duurzame Warmte’) en is in het leven geroepen om de energietransitie van Groenoord en Nieuwland kritisch en opbouwend te volgen. Deze twee wijken zijn namelijk aangewezen om als eerste wijken van Schiedam compleet gasloos te worden. Dat past bij de gemeentelijke klimaatambities en de ondertekening van de Green Deal Aardgasvrije wijken. In de Wijk Energiek Groep zitten een vertegenwoordiging van de bewoners van de twee wijken, woningcorporatie Woonplus en de gemeente Schiedam.

Een uitdagende omslag

Louis en Rob kennen nog de vorige energietransitie, die van kolen naar gas, in de jaren vijftig. Louis: “Dat verliep heel soepel. Daar hoefde je haast niet over na te denken. Het was ook tamelijk smerig, die kolen. Dus gas was een uitkomst.” Nu is het anders. Uitdagender, merken de twee. Rob vertelt erover: “Je moet bedenken dat deze wijken vrij arm zijn. Bovendien is het hier ook vergrijsd. En oudere mensen stappen niet zo snel van hun gewoontes af. Een omslag naar een gasloos huishouden is niet niks.”

De baas in de keuken

Dat merken Louis en Rob thuis ook. Hun vrouwen koken al jaren op gas. De overstap naar inductie bespreken, dat is nog net niet het huwelijk op het spel zetten, maar gevoelig ligt het onderwerp wel. “Zij is toch de baas in de keuken”, accepteert Louis zijn verlies. Dan, al brainstormend: “Misschien moeten we een inductiekookworkshop organiseren voor alle bewoners uit de wijk. Om ze te laten wennen.” “Goed idee”, reageert Rob enthousiast. Hij kent zo al een paar mensen die mee moeten doen. Zijn eigen vrouw, die graag de wokpan gebruikt, maar niet weer hoe je hiermee elektrisch wokt. Maar ook de Syrische vrouw die hij onlangs sprak. Zij gebruikt een typische ketel met een bolle bodem: lastig op zo’n elektrische kookplaat…

Voor het warmtenet

Het afgelopen jaar heeft de Wijk Energiek Groep alle dilemma’s met betrekking tot de energietransitie kritisch besproken. Rob: “Ja, kritisch ja, we zijn gezond wantrouwend, want het komt straks wel op de huurder neer.” De Wijk Energiek Groep heeft de gemeente geadviseerd de mogelijkheden voor het warmtenet verder te onderzoeken. “Die restwarmte uit de haven kunnen we prima inzetten. De buis ligt er al”, verklaart Rob. “Alle woningen compleet isoleren is onhaalbaar, vinden we. Dat is veel te duur.” Komend jaar start ‘fase twee’, zoals Louis en Rob het noemen. “Dan gaan we aan de slag met wat het allemaal gaat kosten. Dat wordt interessant!”